marți, 7 octombrie 2008

În ajutorul administratorului de drum



Timpul se scurge, automobilele circulă, indicatoarele sunt tot acolo, iar eu vin cu o propunere. Am început să înţeleg că nu este nimeni responsabil de eroarea cu indicatoarele de la UMM sau poate responsabilul nu are soluţii aplicabile, aşa că m-am aşezat la masa de lucru şi am căutat soluţii. Nu că cineva mi le-ar cere, dar cine ştie, insistenţa mea poate va stârni reacţii pozitive, adică să ia cineva măsuri.

Dacă-i bună ideea, promit că nu cer drept de autor. În imaginea de mai jos, am încercat să construiesc situaţia existentă pe tronsonul sus amintit, aşa că dacă indicatoarele nu se pot monta corespunzător, atunci să se marcheze carosabilul cu o „zebră” longitudinală de legătură. Astfel nici pietonul nu este pus în pericol şi nici conducătorul auto nu este indus în eroare. Asta a fost propunerea mea.

Dar să nu se uite, că ar trebui mutat puţin mai înainte indicatorul cu oprirea interzisă, ca să nu fie tocmai pe trecerea de pietoni si eventual, bucătarul din dreptul trecerii de pietoni, să fie aşezat într-un alt loc şi era să uit, să fie montat un indicator presemnalizator al trecerii de pietoni, că lipseşte.





Şi ca elemente ajutătoare, am selectat din Codul rutier câteva articole:

Codul Rutier al Romaniei 2007

Dispozitii generale
Art.5. - (1) Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor, conform competentelor ce îi revin, cu avizul politiei rutiere, este obligat sa instaleze indicatoare ori alte dispozitive speciale, sa aplice marcaje pe drumurile publice, conform standardelor în vigoare, si sa le mentina în stare corespunzatoare.

(6) În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a starii tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizarii sau a semnalizarii necorespunzatoare a acestuia, precum si a obstacolelor ori lucrarilor care se executa pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor raspunde, dupa caz, administrativ, contraventional, civil sau penal, în conditiile legii.


Semnalizarea rutiera
Art.33
2) Semnalizarea lucrarilor care se executa pe drumurile publice este obligatorie si se efectueaza de catre executantul lucrarilor, cu avizul politiei rutiere, astfel încât aceasta sa asigure deplasarea în siguranta a tuturor participantilor la trafic, conform reglementarilor în vigoare.


Şi tot ca ajutor, câteva indicatoare de circulaţie şi indicaţiile ajutătoare:


Trecere pentru pietoni
Se amplasează IMEDIAT înaintea locurilor de trecere pentru pietoni, în dreptul marcajului, prin linie transversală de oprire amplasată înaintea benzilorlongitudinale de traversare. Poate fi repetat pe partea stângă si/sau peconsolă. In cazul instalării pe consolă, deasupra indicatorului poate fi
montată o lampă cu lumină galbenă intermitentă.




Presemnalizare trecere pietoni
Se amplasează la apropierea de o trecere de pietoni, astfel:
în intravilan, înaintea fiecărei treceri pentru pietoni;
în afara localităţilor, pe toate drumurile, cu
excepţia celor de pământ.



Se amplasează în locurile în care este interzisă oprirea vehiculelor, este însoţit de panoul adiţional



Încă o imagine, ca să vedem cum sunt amplasate pe acest tronson indicatoarele de circulaţie, provizorii.

5 comentarii:

  1. de aceea nu-mi voi lua eu carnet de conducere :D ...

    RăspundețiȘtergere
  2. ce sa ii faci! ce biata? chiar nu intelegi? daca nu sunt stalpi mai apropiati ce ....vrei sa faca statu'? sa mareasca impozitul Cristi cu 0.5 % ca sa aiba bani de o "teje" de pus semnu? Mai ieftin e sa puna un colier si sa plateasca lunar 100 ron /semna agatat pe stalpu' Electricii, si sa mai ia si un ban in jeb cineva personal pe chestia asta! E inginerie dobnu'!!
    Erata: Orice asemanare din realitate cu cele de mai sus este pur reala si este data drept exemplu orientativ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Durea mare este ca, aceste neglijente provoaca victime. Mi-ar placea sa aud scuzele sau argumentele celor responsabili.

    RăspundețiȘtergere
  4. n-ai să auzi veci scuze din partea celor responsabili ! deoarece poporul român a ajuns să fie condus de nişte beşinoşi, proşti care lucrează doar pe interes propriu nu pe interes naţional.

    RăspundețiȘtergere
  5. naivitatea mea este fara margini, asa ca eu inca mai cred, te anunt eu cand am ceva noutati despre asta.

    RăspundețiȘtergere

nu ezitati sa va scrieti comentariu aici